Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΥ: ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ




Το σκοτάδι έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Ήταν και είναι η τελευταία πράξη ενός κόσμου τόσο γνωστού και άγνωστου. Το φως στοιβάζεται σε μάτια κενά, σε πλάσματα κενά, σε ανθρώπους και περιμένει την αντίστροφη πορεία του χρόνου, κάθε μέρα, για να περπατήσει πάνω στον μαύρο πάγο και να φτιάξει τον αντικατοπτρισμό που ονομάζεται ζωή. Τότε, όμως, γίνεται κάτι που δεν περιμένεις να δεις. Τη στιγμή που η τυραννία της νύχτας ξεκινά, ένα δάκρυ κυλά από τα λευκά, παγωμένα μάτια και το φως ρέει, γίνεται χείμαρρος, ευθεία γραμμή στο σώμα του σύμπαντος και στο θάμβος του ένας άνθρωπος εξαφανίζεται στον δικό του κόσμο. Απόδραση; Ελευθερία; "Πράξη εξαφάνισης", έτσι απλά.

Ο Σταύρος Σταυρόπουλος γράφει τη μύχια επιθυμία ενός κόσμου που φοβάται να πέσει πάνω στο φως και το κοιτά από τη χαραμάδα του σκότους. Αυτή η γραμμή που κάνει το αόρατο να αγγίζει το ορατό γίνεται ο κόσμος του ποιητή και το άγραφο χαρτί του Σταυρόπουλου για να μας αφηγηθεί με βραχνή, ήρεμη φωνή, την "Πράξη εξαφάνισης". Ο δημιουργός κινείται στα αποσιωπητικά του λόγου χωρίς να αποσιωπά τίποτα. Το θαυμαστικό γίνεται ερωτηματικό και η τελεία είναι το τέλος που γίνεται αρχή για να ειπωθεί η ιστορία του ανθρώπου που εξαφανίστηκε και βρέθηκε νεκρός-ζωντανός περπατώντας σε έναν άλλο κόσμο, όμορφο, έχοντας συντροφιά Εκείνη.

Η συλλογή αποτελείται από 39 ποιήματα. Χωρίζεται σε 4+1 ενότητες που όμως το αποτέλεσμα δεν ακολουθεί τη λογική των μαθηματικών, αλλά της καρδιάς και του μυαλού που συρρικνώνονται, σχεδόν αφανίζονται για να βρουν την άκρη του νήματος στην άλλη μεριά του σκοταδιού. Τέσσερις νέες εποχές, η εξής μία: το φθινόπωρο. Η εποχή που βρίσκεται ανάμεσα στο πριν και το μετά των άλλων εποχών. Εκεί που υπάρχει η συνήθεια, η σιωπή, η πέτρα και η βροχή. Τα πάντα δηλαδή.

Για τον Σταυρόπουλο δεν έχουν σημασία οι πράξεις-λόγια, αλλά οι πράξεις-σιωπή για να δραπετεύσει το φως. Ο έμπειρος ποιητής έχει καταφέρει να ορίσει ένα δικό του ύφος γραφής χωρίς να εκβιάζει τον εαυτό του. Στα ποιήματα του ακούς καθαρά τη φωνή του. Κινείται πάντα στο μέσο του χρόνου. Δεν βρίσκεται στην αρχή ή στο τέλος. Η ποίηση του είναι μια διαρκής κοσμογονία. Όπως και δω, στην "Πράξη εξαφάνισης", μια πράξη αποκάλυψης.

Αλέξανδρος Στεργιόπουλος
Το περιοδικό, 12 Δεκεμβρίου 2017


Πράξη εξαφάνισης
Σταύρος Σταυρόπουλος
Σμίλη
Δεύτερη έκδοση, Ιούλιος 2017
112 σελ.
ISBN 978-960-7793-64-5
Τιμή: €10,00

Δεν υπάρχουν σχόλια: