Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΣ



                            
                           

Το ερώτημα της ζωής και της ύπαρξης ήταν εξαρχής συνδεδεμένο με το τέλος του. Εκκινώντας από αυτό το τέλος και χρησιμοποιώντας ως καταχρηστικό φακό του την διατύπωση του Alain Badiou ότι ο άνθρωπος είναι μια αθάνατη ενικότητα, ο αφηγητής αυτού του  — σαν τελευταίο — βιβλίου προσπαθεί να αναπλάσει έναν αποπλεύσαντα κόσμο από το δικό του μηδέν. Θέλει να παραστεί  σαν μοναδικός μάρτυρας απογραφής του είδους που θα προκύψει, παρατηρώντας  τα γεγονότα να συμβαίνουν.  Από μια φλεγόμενη θέληση.  Με τα μάτια να παραληρούν.

Υπάρχει μια τεράστια εμπλοκή της θάλασσας. Ένα γυναικείο ερωτικό πορτρέτο. Μια υφέρπουσα νεκροφάνεια. Το νερό θα γεννήσει, με τον δικό του εκλεπτυσμένο τρόπο, σαν πίδακας, τη νέα ζωή. Θα υπάρξει εκεί, ανεπανάληπτα, με αχρησιμοποίητη σάρκα. Θα προέλθουν πατημασιές αθώες, δώρα του κόσμου σαν χνάρια παλιά. Και μέσα στην αμαρτία.

Τελικά η θάλασσα, από χτισμένος τάφος υγρός,  θα σκαρφαλώσει σε απέραντη μονάδα ζωής, εξαγνίζοντας την υποκειμενική μήτρα. Η έκσταση θα γεννήσει επιθυμία. Η επιθυμία, ως παιδικό πείσμα, θα γίνει ο χορός μιας τραγωδίας που ολοκληρώνεται. Ο ανθρώπινος θρίαμβος θα δοθεί απ’ τη θάλασσα, αλλά και εντός της.

Το τέλος μπορεί να έχει συμβεί ήδη αλλού. Πριν.
Όμως εδώ είναι η αρχή του.

Σ.Σ.

Αυτό το βιβλίο μοιάζει με ένα τελευταίο βιβλίο. Μπορεί και να είναι: Το τελευταίο ίχνος από έναν κόσμο, μια γραφή, έναν άνθρωπο. Είναι όμως και ο ασυγχώρητος πόθος ενός πρώτου βιβλίου. Ή σκέτα, ο πόθος του. Το πρώτο και το τελευταίο, έχουν, ούτως ή άλλως, τα εναργέστερα χαρακτηριστικά. Ας το πω διαφορετικά: Είναι η γραμμή που ενώνει τα κομβικά σημεία μιας δυσοίωνης διαδρομής. Με έναν αναπόδραστο τρόπο.


Μια ευθεία γραμμή, λοιπόν.

Μόνον.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΜΙΛΗ

7 σχόλια:

ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑΡΗ είπε...

Ξέρεις πόσο πολύ το περιμένω και πόσο ανυπομονώ να το πιάσω στα χέρια μου.

"Το τέλος μπορεί να έχει συμβεί ήδη αλλού. Πριν.
Όμως εδώ είναι η αρχή του."


Με το καλό να βγει!

Ερασιτέχνης Άνθρωπος είπε...

Με το καλό!

Να είναι καλοτάξιδο!

Το χρειαζόμαστε επειγόντως!

Unknown είπε...

Το περιμένω με ανυπομονησία !aductBu

Ανώνυμος είπε...

άλλο ένα ταξίδι μαγικό μας περιμένει να το ζήσουμε, χάρη σε σένα... με το καλό να βγει και να σκίσει ΚΑΙ αυτό !!!

Unknown είπε...

Δύο Μαρίες, μία Φαίδρα και μία Άντζελα. Γυναικείο καρέ. Εντυπωσιακό που δεν υπάρχει ένας άντρας. Στη συντροφιά. Μήπως δεν εύχονται πια οι άντρες; Ή δεν διαβάζουν;

Σας ευχαριστώ και τις τέσσερις. Πολύ.

Καραβάκι είπε...

Λυπάμαι που θα χαλάσω το καρέ αλλά επιβάλλεται.Εύχομαι κι αυτό το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο κι εσύ να συνεχίσεις να είσαι δυνατός για να μπορείς να βουτάς την πένα σου μέσα στο μυαλό σου.
Την αγάπη μου!

Unknown είπε...

Και πέμπτη γυναίκα! Σ' ευχαριστώ Καραβάκι.