Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΣΤΑΥΡΟΣ – ΝΑΞΟΣ – ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ - ΜΑΡΙΑ


(Αθήνα 28/7/2011. Μετά την επιστροφή από την Νάξο)


Ο άνθρωπος της πόλης που με πλησίασε είχε τουρμπίνα για κεφάλι. Σιγά σιγά κατάλαβα ότι και οι άλλοι άνθρωποι είχαν τουρμπίνα κεφάλι. Με διαβεβαίωσαν ότι έκανα λάθος. Αλλά εγώ ήμουν κάθετος: Οι δρόμοι ήταν χαλιά από λουλούδια έστω και πατημένα. Τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από χιόνι. Κανείς δεν ένοιωθε ελεύθερος γιατί όλοι ήταν πολύ ελεύθεροι. Τα σόλα του Χέντριξ ήταν κρυμμένα σε πηγάδια. Για να τα βρεί κανείς πρέπει να γνωρίζει τον μηχανισμό δημιουργίας τους που είχε ως εξής: Κάθε μέρα νωρίς το πρωί ο Ορνέτ Κόουλμαν εμφανιζόταν πάνω στα βράχια. Ο Ορνέτ Κόουλμαν, που ήταν μαύρος γιατί ήταν ψημμένος με τα βράχια, περπατούσε αργά, ανιχνευτικά, τελετουργικά. Αφού έβρισκε το κατάλληλο σημείο, έσκυβε ελαφρά μέχρι το μούσι του να ακουμπήσει τα σαντάλια που φορούσε. Εστιάζοντας στο σημείο άρχιζε να παίζει το πλαστικό του σαξόφωνο με ελεγχόμενη μανία. Συνέχιζε να παίζει μέχρι στα βράχια να ανοίξουνε τρύπες. Μέχρι οι τρύπες να γίνουνε πηγάδια.

Πολλοί αδαείς νομίζουν ότι ο Ορνέτ Κόουλμαν είναι κομπρεσσέρ. Κανείς όμως δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα. Ο Ορνέτ Κόουλμαν είναι φουρνέλλο και στα πηγάδια που άνοιξε στην Αμοργό, φωλιάσανε τα σόλα του Χέντριξ. Λίγο πιό κάτω στα πηγάδια της Ίου φωλιάζουνε τα σόλα του Πήτερ Γκρήν. Ακόμα πιό πέρα στη Σίκινο, τα σόλα του Τζέρρυ Γκαρσία. Εννοείται ότι άνοιξε και άλλα πηγάδια για ένα σωρό ακόμα σόλα. Στην Σχοινούσα, την Κέρο, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, την Δονούσα. Εννοείται επίσης ότι όλα τα πηγάδια αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Όπως εννοείται και ότι τα σόλα περιμένουν το σούρουπο να βγούν από τα πηγάδια. Τότε που οι λέξεις δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί. Που κυκλοφορούν στις παραλίες αδέσποτες σαν ναυαγοί. Όποιος τους σταθεί είναι σίγουρο ότι δεν θα το μετανοιώσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, «έχοντας απλωμένη μπροστά στα μάτια του μιά γερασμένη γεωγραφία», γνωρίζοντας ότι πρέπει να είναι κανείς αυστηρός, απόλυτος και αρκούντως θρησκευτικός πριν παραδοθεί στην επιθυμία, ο ποιητής όρισε την Νάξο πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Κανείς φυσικά δεν είναι σε θέση να του φέρει αντίρρηση.



Παναγιώτης Γαλανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: