Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΕΡΩΤΑΣ ...ΣΕ ΛΙΓΟ


Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια αγγελία μυθιστορήματος. Θυροκολλημένη έξω από την σκηνοθεσία της γλωσσικής παρακαταθήκης και των δεδομένων του Κανόνα.
Ύστερα από τόσες και τέτοιες φορμαλιστικές καταχρήσεις, παραδίδεται επιτέλους στις λέξεις — αυτές τις λίγες λέξεις που έμειναν — ο τάφος που τους αξίζει. Έχουν επιζήσει οι πιο καθαρές. Αυτές που, όπως και η ηρωίνη, έχουν την ύστατη ευκαιρία της απομάγευσης. Ο ελλειμματικός τους χαρακτήρας προδίδει σήμερα και το εύρος της παρέμβασής τους: Όλα έχουν ειπωθεί. Όλα;

Το «Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτια», ως διακύβευμα, συγγενεύει με το παλιό μυθιστόρημα σε ό,τι αφορά την εικόνα της ιστορίας που μένει να ειπωθεί, διατηρώντας όμως, τη μοναξιά μιας καλειδοσκοπικής γραφής.
Κείμενο υβριδικό, όπου συγχωνεύονται γοητευτικά και υποδόρια, ο τόπος και η ουτοπία. Οι ψηφίδες των φράσεων αθετούν εδώ τις ειδολογικές προκαταλήψεις, ενθέτοντας τις λέξεις, ως εικαστικό σώμα, στο κέντρο της αφήγησης – που παραλείπει ότι ονομάζεται πλοκή. Το πρώτο ενικό, η αυτοαναφορικότητα, είναι ουσιαστικά η συνθήκη που επιτρέπει να μιλήσεις για το «άλλο».

Η ηλικία του έρωτα είναι η ηλικία του θανάτου. Ταυτιζόμενη συγχρόνως, με έναν σχεδόν καταδικαστικό τρόπο, και με το δικαίωμα μιας νέας γέννησης. Μια έξοδος κινδύνου, μια ποιητική δοκιμή, ένα τρομώδες παραλήρημα υπάρχει εκεί που το λογοτεχνικό οικοδόμημα καταστρέφεται. Κάτω από το χαλάκι της μορφής, στην εξώπορτα, παραμονεύει η νέα σύνθεση.

Το τέλος όλων αυτών, σ’ έναν κόσμο που απλώς ακροάζεται το τέλος του, είναι αυτό το βιβλίο.

Το τέλος του έρωτα είναι ο έρωτας.


Την άλλη Πέμπτη 8 Απριλίου κυκλοφορεί το νέο βιβλίο μου Ο ΕΡΩΤΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ από τις εκδόσεις Απόπειρα.

8 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

Καλοτάξιδο να ναι.
Είμαι σίγουρη πως οι λέξεις σου θα αγγίξουν και πάλι τις ψυχές.

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Μαρία. Να είσαι καλά.

ΑιμίλιοςEmilius είπε...

Σταύρο, καλοτάξιδο! Όπως είναι βέβαιο, man!
Αιμίλιος

Unknown είπε...

Και στα δικά σου, Αιμίλιε!

Καραβάκι είπε...

Έχω πολύ καιρό να σας μιλήσω μα πάντα σας παρακολουθώ.Εύχομαι το νέο σας βιβλίο να ταξιδέψει καλότυχα.Το έχω ήδη παραγγείλει στο βιβλιοπωλείο μου εις διπλούν.Πιστεύω ότι θα είναι μια καλή συντροφιά στα χέρια ενός ανθρώπου που αγαπώ πολύ.Έχω και άλλα πολλά να σας πω... Μα δεν είμαι ακόμη έτοιμη.Απλά δεν σας ξεχνώ.

Unknown είπε...

Όποτε νιώσεις έτοιμη, εγώ θα σ' ακούσω, Καραβάκι. Σ ευχαριστώ για τις ευχές σου και για το ενδιαφέρον σου. Αυτό το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό για μένα. Ελπίζω να πάει καλά.

Καραβάκι είπε...

Θα πάει καλά γιατί το αξίζεται.Την καληνύχτα μου.

Spiros είπε...

Έκανες τίτλο ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια μου μου όλων των εποχών...